Followers

♥ kisah ringkas hidup jujai ♥ suri rumah berjaya ♥ home made bakery ♥ anak bongsu 3 beradik ♥ sayang ummi ♥ 14 july 1992 ♥ Diploma Pastry and Bakery ♥ OWNER Jujai's Fabulous Cakes ♥ JFC opened since 12 MAY 2012 ♥ hijau putih ungu red ♥ LOVE COOKING ! DESSERT ! ♥ suka berBLOGGER ♥ lastly ! I LOVE YOU ALL ! ♥ thank you for support me ♥ ♥

Saturday, August 10, 2013

tiada lagi title aku sebagai "pelajar" .

14 January 2011 , tika itu aku rasa berdebar2 tau . sebab nk g daftar smbg blaja , time tu dgn ummi n c.uli . nasib baik laaa kwn sek ada daftar skali , hilang sikit nervous mak jemah ni :)

"bila dah daftar tuh , alih2 , dpt satu rumah satu bilik tp bkn satu katil okey ~! haha dgn member rapat , kira bestfriend kat sek menengah lahhh , hai untg la mak jemah rasa !! "

2 tahun stgh berlalu .......

* barang2 mak jemah , last day mak jemah di hostel :(

* bilik hostel aku ngn Lala ! *rindu gilak kat bilik ni ! 

* aku and Lala , n our wedding cakes semi final task project !


" Lala (bestfriend aku )  , lpaih ni kite ang dgn aku dah xduduk sebilik , masin2 ada kerjaya sendiri , mgkin jgk dah jd bini org " sobsobsobb time ni rasa sedih pon ada sebak pon ada :(

April 2013 , hari presentation novelty cake cartoon and itulah last kami bsama ..........

* novelty cake cartoon , design , deco by Jujai :)

 dan maka gugurlah title aku sebagai Student dkat @food Institute of Malaysia :( chef kat sana hebad2 and tak kedekut ilmu , akau rasa mcm tanak bhenti and nk trus blaja , tpi apakan daya tu je masa diberikan !

* FIM ni tempat beta menuntut ilmu , dari zero :)


haaaaaaaaaaaaaa .

lepaih aku abis blaja je 3 mggu aku dok umaaa ma aihhh , jem kpala mak jemah .

aku mcm decide nk keje kat hotel tabung haji kat terengganu , mybe xde rezeki .

aku pnye dah jem , tibe2 aku rasa , inilah aku perlu buat , aku buat logo company , aku decide nk bt homemade bakery ! tup3 abg aku blanje mixer 6kilo dkat 1.5 k jgk harga diaaa ! ohsem !!

lepaih tu lagi chef aku pggil ajak keje dia baru bukak restaurant kat belakg Sheraton KL , sebulan je aku keje jd opening team . pastu aku bhenti ,

aku pon pkir xkan nk duduk sajeee , ramadhan lame lagi !

sbb chef pastry aku kat tempat aku practical dulu dah pggil buat pt utk buffet ramadhan .

nk dipendekkan cerita , aku tnk buang masa , aku pon buat lahhh kuih rayaaa before ramadhan . aku pulun bt kuih 3 mggu pertama aku buat sorg2 , mmg time tu bdn letih gileee . aku la bt resepi , aku laa bt list barang aku laaa beli barang and aku laaa yg buat and aku laa yg bakar , lpaih tu bru ada sorg pkerja . dpt laaa aku buat , hasil modal aku keje ngn chef aku kat belakg sheraton tu .

* tart nenas qaseh by JFC




alhamdulillah , btul laa kata chef pastry aku , chef wan noor ,
 mmg berbaloi2 , rezeki ramadhan and hadiah utk syawal .



and tahun ni happy sgt shopping raya gne duit sendiri ,. seronokkkkkkkkkk :)

buat masa ni mak jemah decide dok uma bt business .

insyallah doakan mak jemah ye :)))))))))

Saturday, April 28, 2012

Siti Khadijah nama penuh ku (:

Satu hari aku keluar berjalan - jalan ... dan aku mengambil keputusan untuk berehat sebentar ... sedang2 aku meneguk air mineral , datang seorang mak cik tua duduk disebelah ku . Lalu aku tersenyum memandang kearah muka mak cik tersebut .. seperti biasa aku bertanya , "mak cik seorang shaja ke " ? mak cik itu mjawab , " tidak ada bersama anak dan cucu , mak cik kepenatan nk duduk sekejap , memang nama anak ni siapa " ?
jawab ku " Siti Khadijah " sepatah sahaja aku menjawab ...
Lalu mak cik itu menjawab , sedap sungguh nama kamu Khadijah , sama seperti kelembutan , kesopanan diri kamu yang mak cik lihat .. aku tersenyum .. aku menjawab " saya tidak lah baik , dan saya bukan lah jahat .. saya biasa2 shj mak cik .. Mak cik sebenarnya , punya anak sebaya dgn kamu , raut wajahnya namanya seakan2 kamu khadijah , hmm aku terdiam dan trus mdgr cerita mak cik itu ... Dia anak yang baik , sllu menolong mak cik , m.cik memanggilnya dgn nama khadijah juga . Satu hari dia teringin melanjutkan pelajaran jauh dari rumah mak cik , mak cik keberatan mahu melepaskan dia kerana hanya di menemani mak cik , suami mak cik sudah meninggal sejak khadijah kecil lagi , kakaknya pula sudah mendirikan rumah tangga . Dia langsung tidak bantah , dia cuma mendiamkan diri . hati kecil mak cik sedih melihat dia terdiam . Keesokan hari mak cik mgambil keputusan membenarkan dia menyambung belajar . hmm tapi sayang keesokan hari mak cik pergi ke biliknya untuk solat subuh bersama , terlihat susuk tubuh anak mak cik sedang terbaring di atas sejadah , disisinya bersama tasbih dan al-quran , m.cik mengerakkan tubuh anak m.cik ...
" khadijah .. khadijahhh ... khadijahh bgunn " .. air mata mak cik mengalirrr , dan akhirnyaa .....
tiada hembusan nafas yang kluar dari hidungnyaa . hmm .. Saat itu hati mak cik rasa sunyi tanpa dia . hati mak cik sedih kerana tidak membenarkan dia belajar .... "

menitis air mata m.cik tu cerita pada ku ,  sungguh mulia hati anak mak cik itu , tapi sayang diri ku tidak seperti " khadijah " ... masih byk perlu aku pelajari , hmmm .. Tuhan ampunkanlah dosa hamba MU ini ..... hmm

Kenapa aku sering di uji :(


KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB : “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.” -Surah Al-Ankabut ayat 2-3


KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB: “Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui. ” – Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB: “Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. ” – Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB: “Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman. ” – Surah Al-Imran ayat 139
KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA
QURAN MENJAWAB: “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk ” – Surah Al-Baqarah ayat 45


KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB: “Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka… ?” – Surah At-Taubah ayat 111


KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB: “Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.” – Surah At-Taubah ayat 129


KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!
QURAN MENJAWAB: “.. dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir. ” – Surah Yusuf ayat 12
P/S PDH : Sungguh kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNYA. DIA memberi dgn hikmah, apa yg PERLU bukan apa yg kita MAHU.
Ketentuan ALLAH sudah cukup sempurna, jgn cemarkannya dgn secalit keraguan.

Nikmat mu Tuhan Sungguh Besar (:



apabila kita asyik duduk termenung,
memikirkan nasib diri di sini
merenung jauh mereka di sana,
hidup penuh keseronokan dan kegembiraan...
namun, kita masih tak sedar tentang hakikat erti kebahagiaan yang sebenar-benarnya...


ramai orang tersalah sangka tentang maksud ketenangan dalam hidupnya 
selalu orang mengaitkan ketenangan itu dengan faktor harta,
dengan faktor kekayaan
walaupun itu boleh menjadi penyumbang
tetapi itu bukan segala-galanya...


betapa ramai orang berada dalam rumah yang besar,
tidur di atas katil yang empuk
tetapi dia tidak lebih enak ataupun lenanya tidak nyenyak
bahkan ada orang yang tidur di pondok buruk
kadang-kadang dia lebih lena daripada kita...


ada orang yang berada dihadapannya hidangan yang hebat,
lauk pauk yang bagus
tetapi lidahnya tidak enak
lebih enak lagi orang yang makan kadang-kadang dengan satu dua mata lauk
tapi dia lebih sedap dan selesa makan...


kata Hamka, lihatlah bagaimana Allah membahagi-bahagikan nikmat
semua orang sangka kalau orang tu ada rumah besar,
ada makanan yang sedap, tentulah hidupnya bahagia dan tenang
belum tentu


tiada siapa mampu menghalang ketetapan Allah SWT
jika Allah hendak memberikan kebahagiaan kepada seseorang,
dia tidak boleh ditahan oleh apa-apa tangan sekalipun
jika Allah menghalang kebahagiaan kepada seseorang,
dia tidak boleh dihulur oleh apa-apa tangan sekalipun


jika Allah uruskan urusan kita,
dan Allah tidak serahkan diri kita kepada kita
walaupun sekelip mata, dunia boleh berbuat apa-apa,
tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah


jika Allah mengatur untuk kita apa yang orang sangka tewas,
kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah
apa yang orang rasa rugi, Allah akan berikan keuntungan 
yang mana jalan-jalan manusia tak sangka
tetapi Allah boleh mewujudkan keajaiban dalam kehidupan...


apabila kita asyik mengeluh setiap kali ditimpa musibah...
tuan-tuan tengoklah dunia ini
kadang-kadang manusia dia hilang suatu benda ini daripada dunia,
kadang-kadang macam dia hilang segala-galanya...


berapa banyak dalam kehidupan tuan-tuan mengalami keperitan hidup?
cuba ingat.
ketika kita kena keperitan,
kita rasa kita tak dapat keluar daripadanya
tapi hari ini Allah telah keluarkan kita berada dalam keadaan yang baik


ketika kita ditimpa musibah tertentu, kita kata "habislah aku kali ni"
tapi usia kita telah berjalan
kita masih lagi hidup dan makan dan menikmati kurniaan hidupan ini...


ketika kita kata "Ya Allah tolonglah aku, Ya Allah tolonglah aku, aku susah Ya Allah"
hari ni kita pun telah lupa pada perkataan itu
dan kita pun lupa kadang-kadang untuk bersyukur
di atas pelbagai ranjang hidup yang telah Allah keluarkan kita daripadanya...


orang orang yang diberitahu kepada mereka,
"Nun orang ramai sedang berkumpul untuk ambil tindakan kepada kau"
"Nun orang nak amik tindakan kepada hang"
"Nun orang nak amik tindakan kepada kau"
"Nun orang nak bertindak kepada kau"


kata Allah, iman dia tambah
bukan kita kata "Pasai apa la Allah benci aku? Apa dosa aku?
tidak! tidak!
kata Quran, iman mereka bertambah
mereka kata "Hasbunallah wa ni'mal wakil"
"Cukuplah bagi kami Allah, dialah sebaik baik kami diserahkan urusan"


pengalaman sering mematangkan kita...
sapa yang tidak melaluinya tidak akan memahami maksudnya
orang orang yang pernah hidup dan bertawakal,
dia akan mendengar tentang keajaiban bertawakal
bila hati insan bulat kepada Ya Rabbi
"Ya Allah, aku serahkan urusan ini kepada Mu Ya Allah"


kita sering lupa kita masih punya kehidupan diakhirat
apabila insan melihat dunia daripada dimensi akhirat
dia akan merasakan dunia ini sangat kecil, kehidupan ini sangat luas


Nabi sebut di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim
"Allah bawa pada hari akhirat, manusia yang paling derita dalam dunia ini. Allah ambil dia. Allah masukkan dia ke dalam Syurga. dia dimasukkan dicelupkan masuk ke dalam Syurga. kemudian dia dikeluarkan. lalu ditanyanya. Wahai Fulan, adakah kau pernah rasa derita dalam hidup? dia kata tak. aku tak pernah derita pun dalam hidup ini"
hanya kerana masuk sekelip mata didalam syurga, lupa cerita derita.


"Allah amik manusia yang paling nikmat dalam dunia ini. segala yang nikmat Allah masukkan dia dicelup sahaja ke dalam neraka. lalu dikeluarkannya. lalu Allah bertanya, pernahkah kau merasai nikmat dalam hidup ini? dia kata tak. aku tak pernah ada nikmat pun dalam hidup ini"
hanya kerana satu celupan sahaja ke dalam neraka, manusia lupa segala kisah nikmat dalam hidupnya.


masihkah kita teringat akan nikmat yang Allah berikan selama ini?
kita selalu nak bersyukur kalau kita diberi benda baru
dan kita lupa bahawa apa yang ada pada kita ini suatu nikmat yang besar...


suatu hamba Allah yang patah kakinya, 
yang dia tidak pernah pun sebutpun nikmat kaki yang selalu dia pijak setiap hari
tetapi apabila satu hari dia sakit kaki
dia kata, "Ya Allah, bagilah balik kaki aku, sembuhkanlah balik"
dia tau besarnya nikmat kaki, nikmat tangan, nikmat sihat
kata Hamka, "Yang ada ini sudah harapan kita"
yang kita ada ni harapan kita tapi bukan salah untuk kita mengharapkan yang belum ada
tetapi jangan lupa yang telah ada


bersyukurlah wahai diri ini
sebab itu sebahagian para sarjana menyebut,
"syukur kadang-kadang lebih tinggi makamnya daripada sabar"
ramai orang terpaksa sabar, tapi belum tentu orang yang dapat nikmat itu bersyukur
bila susah nak kata apa "sabaq je la, nak buat apa"
tapi untuk jadikan orang yang memiliki harta seperti tuan tuan
syukur di atas nikmat...


"Ya Allah, apa sahaja yang aku alami daripada nikmatMu, daripada kurniaan, daripada sesiapa di kalangan hambaMu, tidak ada daripada sesiapa melainkan daripada engkau wahai Tuhan. bagi Engkaulah pujian, bagi Engkaulah kesyukuran"


Subhanallah
insan, jika dia nak bersyukur kepada Allah, tak terdaya
"Jika kamu hendak menghitung nikmat Allah, kamu tak mampu"


tuan tuan, bila kita melihat hidup ini secara keseluruhan,
kita akan merasa, MasyaAllah hidup ini...
apa yang Allah kurnia kepada kita
lebih dari harapan kita sebenarnya...


tapi kalau tuan tuan ingat daripada hari tuan tuan dilahirkan,
tempat tuan tuan dilahirkan,
rumah tuan tuan dilahirkan,
sehingga tempat tuan tuan ada pada hari ini
MasyaAllah!
tak dapat nak diucapkan berapa kali nak sebut pun tak mampu


Pesanan Nabi buat umatnya
"ketika orang orang yang kafir itu mengeluarkan dia,
ketika dia salah seorang daripada dua, dia dan Abu Bakar
ketika mereka berada di dalam gua
ketika dia berkata dengan sahabatnya
La Tahzan! Inna Allaha ma'a na
Jangan Bersedih, Sesungguhnya Allah bersama kita"


Cintakan Tuhan (:

Saturday, June 25, 2011

Cinta Agung :'(

hm baru pas solat :) rasa tenang jee malam ni ..
Tuhan permudahkan lahh segala urusan ku , Kuatkan aku bila aku lemah .
Ingatkan aku bila aku lalai , harapan tinggi cinta dari - Mu :'(

sambil dgr nasyid

*Cinta Agung by Qatrunnada ~

Ya Allah Engkau Tuhanku
Tiada Tuhan melainkan Engkau
Engkau cinta Agungku
Nabi Muhammad pesuruh-Mu

Ya Allah Engkau sumber bahagia
Engkaulah Sumber keselamatan
Ya Allah Engkau sumber keamanan
Engkaulah segalanya

Ya Allah Engkaulah pelindungku
Engkaulah sumber rizkiku
Di waktu sakit Kau sembuhkan
Di waktu lapar Kau beri makan

Ya Allah Engkau Cinta Agungku
Cintaku haraplah dibalas
Ya Allah Engkau Cinta Agungku
Janganlah cintaku tidak dibalas

Jangan biarkan ku tanpa pimpinan
Pimpinlah aku ke jalan yang benar
Kepada Engkaulah harapanku
Janganlah hampakan perasaanku


kecik2 dulu selalu sgt nasyid lagu ni , ummi pon hafal hehe .
ummi mmg berhati mulia , law nak tau aku dulu law ummi panggil mengaji mesti buat2 ada keje sekolah lahh , tidur lahh , mcm2 kecik2 an , ummi mesti suruh jgk , law salah ummi tak penah nak cubit ke ape ke , rotan ke .. tapi ummi tegas , dalam bab solat hmm .
tapi ummi sllu cite , law ummi mgaji ngn jaddah mesti kene , law ngn jad plak siap pegang rotan lagi kat tepi , wuff ~~ tapi lame2 da tbiasa buat memandangkan aku yang paling kecik , hee manje sikit , aku ikut jela ape ummi suh , sampai lahh sek menengah , malam2 law ada masa mesti mengaji ngn ummi .. tapi sekarg aku makin jauh dgn Tuhan . hm dalama aku ta mengaji , maafkan hamba mu Ya Allah , cuma kadang2 ada masa luang lpas solat sbelum baca doa , aku just baca al fatihah , 4 qul , selawat .

Tuhanku
aku tidak layak untuk syurgaMu
tetapi aku tidak pula
tak sanggup menanggung
siksa nerakaMu.
dari itu kurniakanlah
keampunan kepadaku
ampunkanlah dosaku
sesungguhnya Engkaulah pengampun
dosa-dosa besar
dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai
dengan rahmatMu
ampunkan daku..
Oh Tuhanku..... ;"(

tuh je yang mampu . lagi busy lagi jauh aku ngn tuhan . hm kdg2 rasa takut sgt ~ hm tapi aku mudah lalai ~~ Tuhan maafkan aku :(

yang bawah ni nasyid fav aku , bila nasyid mase kecik2 mesti nangis ,
nangis kerana dugaan yang besar Tuhan beri pada Ummi yg mbesarkan kami sendirian sbgai ibu tunggal . nangis kerana tidak kuat seperti ummi yang sangat tabah :( dan aku takut kehilangan ummi :( ummi maafkan ija :(
saya sayang PUAN RUZITA BT HJ HAMIN / AHMAD ANAS / MUHD SAIFULLAH :)

Mawaddah Kecil - Kesusahanku

Kesusahanku di masa kecilku
Mengenalkan aku erti penderitaan
Kerana itulah aku tidak boleh
Mendengar orang menderita
Aku suka sekali menolong mereka

Kematian ibuku di waktu kecilku
Mengenangkan aku betapa sedihnya
Orang tak beribu kerana itulah aku simpati
Kanak-kanak yang tidak beribu
Inginnya aku menghiburkannya
Inginnya aku menggembirakannya

Kesusahanku di dalam kehidupan
Di dalam semua aspek pengalaman
Di dalam makan minum
Di dalam tempat tinggal
Di dalam berpakaian
Menjadikan aku sensitif dengan penderitaan orang

Rupanya pengalaman di dalam kehidupan
Banyak pengalaman dan juga didikan
Banyak menyedarkan dan menginsafkan
Sangat berguna buat perjuangan masa depan
(Back to Column 1,3 dan 4)

Itulah hikmahnya aku tidak mendapat pelajaran tinggi
Kerana keadaan kehidupan yang susah selalu menghalang
Tapi aku berpeluang belajar dengan kehidupan
Di sinilah aku dapat ilmu dan pengalaman (2x)

Aa... Aaa... Aaa.. Aaaaa...

:( maafkan aku .

Thursday, June 23, 2011

Dapur Adalah Rumah Jujai :)



PART 2 :)

hee .. berbalik pada rutin harian ku , kebanyakkan menghabiskan waktu di dapur paling lama dalam 7 jam :)
penat --" tapi nak tak nak , kena datang class lor :) aku pon baru 2nd sem , hmm lame lagi nak habis lorr , dalam julai 2013 baru abis :) tidak mengapa kerana jujai daa pilih bidang ni , dan sebab minatt , jujai teruskan lorr * awat da mcm amoi da aku cakap ? haha . da tayah cakap panjang aku just nak share gamba2 aku kat kitchen dengan budak2 yang amik same kos ngn aku , " DIPLOMA BASIC BAKERY & PASRTY " at Food Institute of Malaysia :)

1st semester ( JAN 2011 - APRIL 2011 )

KITCHEN PASTRY


* aku dan peralatan kitchen pastry & bakery :)


* swiss roll stawberry :)



*choux paste & pastry cream :)


soft roll :) shantek an ? halusss je ^^


KITCHEN WESTERN











* kat atas ni hasil tangan saya :) LAMB / BEEF / PRAWN SALAD ! gamba tak dapat nk uploud smua , banyak mehh saya blaja hehe xmuat plak nk uploud smua haaha :)

2nd Semester ( May 2011 - August 2011)

macaroonss process :)



after baked :)



* filling pastry cream + chocolate :) yummy ! :D


okay ni produk yang jujai wat hari ni :)


* crispy :)

sedapp tauuu :)


*ME with mienakunari :)


* sebokk je mamat tepi nihh --" atoiii , ini lahh produk saya wat hari ni ,
potato bun pon ada :)


* apabilaa mereka kelaparan hahahhahah

THE END :DD

Wednesday, June 22, 2011

Jujai siKaki Jalan :)





11 am - 1 pm

Ada class dgn Madam Nadia , lorr ada test tau :/ emm , macam biasalahh test kitaorg every week lorr :( so tired laa , then pagi tadi pon aku bangun awal untuk sambung study , sampai class , terus wat test banyak masuk pasal alcohol , hihi , knowledge tu penting , jenis2 arak , label arak mcm2 lahh !! --" uhhh . not bad laa ,
Then blaja pulakk lpass tuhh , topic hari nihh specialized service :) hehe * ini assignment topic assgnment aku ^^ so sikit menyenangkan keadaan ku hihi * thankss Madam ! :)
Aku terpandang jam dinding dalam class , hihi class nk abis lahh !! hihi .
and tadi dapat test paper last week punye :)


*dapat full mark ! alhamdulillah , even study last minute ! :D


after class :DD

siap2 , hang out lorr :)

* jadi lahh rupaa ku begini :)



dari KC aku amik bas trun LRT Kelana Jaya ~~ uishh , sampai sana da nmpak banner besau punyeee ~~ hehe , gamba PM malaysia kite , Dato' Seri Najib , hari ini 22 Jun 2011 - 5ptg PERASMIAN KEDAI RAKYAT 1 MALAYSIA :D pertama kali di MALAYSIA ! aku sokong gila dorg bukak kedai nih , biar kite smua terus mgunakan barangan Malaysia dan harganya murah, . Ramai gilaa poliss , wah polis di merata-rata tempat di kawasan LRT , Pihak Media Massa , cleaner sibuk ada yang baru nak lap dinding yg kotor guna kain basah hihi kelakar , PM nak datang baru nak kemas2 bagai law PM tak dtg agaknyaa , kotor jela kot ? itu lahh habit kite yg teruk yg tidak boley kite contohi --" law sllu jaga kebersihan tak kira PM nak dtg ke tak . kemas je kite jaga , baru laa Malaysia NO 1 ! :) HIHI . Ianya , terserah kpd induvidu tuh sendiri jugakk :D heeh . *renung2kan dan selamat beramal ~~
Aku pon pergi laa ke kaunter tOUch & go ~~ untuk tambah nilai kad touch & go , RM10 Jee aku topup hehe jimat ~~

photo

photo
*copy/paste pic @

KL SENTRAL

aku pon terus menuju ke KL sentral , masa baru sampai di Kl Sentral kua2 je nk trun bawah , aku terpandang satu pak cik nih kaki dia mungkin penah mengelami sedikit kecederaan , kelihatan kaki nya bengkok , dia mengunakan tongkat untuk berjalan , yang aku terharu tangga dekt KL SENTRAL bleh tahan tggi , dia turun tangga biasa , malah aku yang sihat dan yg lain , mengunakan escalator , hmm aku jadi malu dgn sikap aku . Tuhan masih ada org yg kurg upaya shat dalaman nyaa , wlau luarannyaa begitu lemah , hebat :')
lalu aku teruskan perjalann ku untuk mengisi perut aku dgn mcd ! uhhh ~ sgt lapar , hehe . layan ~~ selesai makan aku g curve :) menaiki bas rapid 82 , sememangnya aku kuat jalan ^^ haha , nasib lahh sape dapat aku haha ^.-

e@CURVE

memang rezeki aku lahh hihi , masuk2 je shopping complek e@curve or nama dahulu cineleisure damansara , yang terletak berdekatan dgn umah aku :) hehe .
Tadi nampak banner wajah PM Malaysia :) hehe , ni aku nampak , korg tau apa aku nmpk ?






hehe , " CABARAN TEH TARI 2011 " , final pnyee ^^ aku pon layan laa ,
hadiah ptama dapat 15 ribu , kdua 8 ribu , ktiga 5ribu :DD
law aku yang masuk ? mmg takk laa ! haha , yg aku excited nak tgok sbb aku tnampak group wakaka showdown :) *comey ar muka dye hihi ~~
dorg wat gempak gila , tapi slek last skali dia menari ta jadi , time pusingkan kpala atas cawan teh tarik tuhh --" aiyoo . Maka aku pon merasa hampa . Hmm semua bagus2 la ^^
~~~~


* aku haus , nak minum mineral water , comelkan penutup btol dia ?

KEPUTUSAN ?
1st - melayu
2nd - dari pinang
3rd - cina .
*sorry nama dorg ta clear sgt . so aku bagi kaum , dan asl je . hehe


*mmg satu malaysia , yg hampa . wakaka ta menang pape :(

Berakhir sudah untuk cerita hari ini ~~ hehe .




KESIMPULANNYA :)

lebih banyak kita bjalan , lebih banyak perkara yang kita dapat belajar : JUJAI !
bye2 , hehe salam . tidur dulu :DD