Followers

♥ kisah ringkas hidup jujai ♥ suri rumah berjaya ♥ home made bakery ♥ anak bongsu 3 beradik ♥ sayang ummi ♥ 14 july 1992 ♥ Diploma Pastry and Bakery ♥ OWNER Jujai's Fabulous Cakes ♥ JFC opened since 12 MAY 2012 ♥ hijau putih ungu red ♥ LOVE COOKING ! DESSERT ! ♥ suka berBLOGGER ♥ lastly ! I LOVE YOU ALL ! ♥ thank you for support me ♥ ♥

Sunday, May 22, 2011

Cita cita saya , awak dan awak ? :)

Bila cerita pasal cita2 , hai bukan main lagi .
Masa kecik2 aku teringin nak jadi cikgu ?
hmmm ....


Guru ibarat lilin, membakar diri untuk menerangi orang lain. Inilah perbandingan yang kerap kita dengar. Perbandingan ini menyarankan guru “memusnahkan” diri sendiri demi kepentingan pihak lain. Tegasnya, Perbandingan ini menggambarkan kehebatan “pengorbanan” guru.
dan bagi aku untuk menjadi guru , alahh senang je berdiri kat depan ajar abc 123 bla bla , tapi haikikat nya bukan senang nak mendidik orang lain agar menjadi insan yang berguna dari segala aspek uhh --"
berat wooo , sebab ummi aku pun pernah mengajar di sabah , kebanyakkan disana kurang didikan agama , yelaa orang yang nak mengajar agama dulu kat sana memang kurang , memang berat ummi cakap .

Maka bila dah jadi fenomena macam tuh aku jadi terbantut sikit untuk menjadi guru , tapi sampai sekarang aku memang teringin sangat nak jadi cikgu " CIKGU JAH " haha gelaran aku jika menjadi seorang guru ~~ haha . tapi comel jee ~~

Bila aku dah besar sikit aku teringin nak jadi " businesswoman ~~bakery~~ " hehe .

1. Dulu ummi pernah kerja di bakeri , so law hujung minggu aku akan ikut ummi pergi " bakeri seri murni " , kat situ aku tengok ummi buat cake , puding , tart , cookies dll . sejak dari itu aku minat sgt , kdg2 aku tolong ummi *yang ringan2 jelaa sbb aku masih sekolah rendah time tu . hihi

2. then bila da besar sikit . bila nak dekat2 puasa kawan kenalan ummi ramai sgt buat business cookies utk jualan raya laa , aku pon bkerja , time tuh dia kira RM2.50 je sejam , kira banyak laa , sebab time tuh aku baru darjah 5 :) hehe . aku pon syokk je buatt , ini mungkin didikan ummi , belajar berdikari dari kecik .
hidup tanpa ayah , *ehh be strong girl :)

3. bila aku da naik tingkatan ramai kawan2 ummi jumpa aku ajak keje ngn dorg , hehe . aku pon ta tolak rezeki , kira ada duit extra untk sambut lebaran hihi . syukur kpd DIA YG ESA :)
TUP TUP TUP ... da ramai da aku keje , dgn cik Salina , Cik ekin , Kak Zah , Cik Marzhdiah , cik kayah . ramai sangat dalam 6 tahun gak laa aku dapat blaja semua nihh .

4. Bila tiba bulan puasa , aku suka habiskan buat kuih raya berdua dengan ummi .
memandangkan aku sorang je perempuan anak ummi , so aku mmg rapat ngn ummi dia kira bestfriend aku sampai mati laa ^^ ily ummi ..

5. Bila da habis SPM memang aku dah berkenan sgt dengan DUNIA BAKERY :) so aku try apply ,
nampak nyaa rezeki aku di FOOD INSTITUTE OF MALAYSIA aku amik kos
DIPLOMA BASIC BAKERY AND PASTRY . Sumpah aku bsyukur dgn ape yang aku dapat , sbb ini laa yang aku inginkan :) THANKS A LOT GOD ,

" ija nanti bila da belajar da kerja , boleh la bukak bakeri : kata ummi "

ummi doa2 laa , berkat doa ummi insyallah ija dapat tolong ummi nanti ..

" amin ummi selalu doa untuk anak2 ummi semoga berjaya di dunia dan akhirat : kata ummi lagi "

aku tersenyum dan rasa bersemangat :) hihi thanks ummi , you're the best mom in the world :)


Hmm itulahh sejarah hidup ku dari dulu hingga sekarang mungkin cita2 korang lagi terbaik , tapi bagi aku minat tuh penting , apa sekalipun kita buat minat mesti ada , macam kita cari suami * wink wink ,
pape pun fikir sebelum membuat sesuatu :) wish you luck sayang ! <3



3 comments:

Miss Green Rose said...

haha.. best giler baca sejarah hidup ko.. untung nye mak lang dpt ank mcm nie ~ :D

JUJAI :) said...

nibah : hmm untung la sgt ? tapi aku lg beruntung ada mak lang :)

mazni md said said...

fim ea? weee... my frenz ex student kat sne.. masuk sne tak sampai sebuln dah pindah aswara...